Вести

04. 07. 2016.

Душан Бајатовић за „Спутњик“

post image

Политичка судбина Србије ће се одређивати у Москви и Вашингтону, а не у Бриселу и Берлину, рекао је Спутњику председник ПО Социјалистичке партије Србије Војводина Душан Бајатовицћ.

Кад год сам се бавио Србијом и њеном будуцћношцћу, увек сам говорио да о томе треба причати са Москвом и Вашингтоном, а не са Бриселом ни са Берлином, изјавио је у емисији „Спутњик интервју“ председник ПО СПС Војводина Душан Бајатовицћ.

Он је у разговору са главном уредницом Спутњика Љубинком Милинчицћ и Јелицом Путниковић оценио да је економска, политичка и свака друга ситуација у Европи таква да је и највецћа европска сила, Немачка, у геостратешком смислу регионална, а не глобална сила.

Нагласивши да износи своје приватно виђење, Бајатовић каже да главне политичке разговоре Београд треба да води са Русијом и САД.

„Политичка судбина Србије ће се одређивати у Москви и Вашингтону, шта год неко мислио о томе“.

Коментаришући резултат референдума у Великој Британији, Бајатовић је оценио да је он ту земљу поделио, а Европи донео проблеме.

Када неко победи на референдуму са 52 одсто према 48, велико је питање ко је победио, каже он, оценивши да је тиме највише изгубила Британија.

Он пак сматра да је то мања последица од оне по будућност ЕУ.

1106958612

Он упозорењем сматра то што је Европа на прагу да јој пада привредна активност, што се поставља питање будућности евра, као и да ли ће неке друге земље хтети и под којим условима да остану у ЕУ или изађу из ње.

Европа полако почиње да губи утакмицу са новим растућим економијама, какве су економије чланица БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република) и новим пактовима попут Шангајске организације за сарадњу.

На питање да ли Србија треба да иде ка ЕУ, Бајатовић каже да је сигурно да треба да иде ка цивилизацијским вредностима ЕУ и да треба да се оспособи за чланство у ЕУ.

„Чак и руски пријатељи не споре да идемо у Европу, али штитећи националне интересе“, подсећа он и напомиње да то значи да треба да водимо рачуна да на том путу „не изгубимо идентитет, да нам се држава не сузи превише, да нам се не отворе санџачки или војвођански процес, да морамо да чувамо Дејтон. Да чувамо оно што имамо и водимо рачуна о економском развоју“.

На питање о томе како ће изгледати нова Влада и када ће бити формирана, председник војвођанских социјалиста каже да спекулације по медијима не може да коментарише.

Бајатовић додаје да званичних разговора између СНС и СПС на тему формирања републичке владе није било.

„Једино што је било је да смо ми гласали за избор Маје Гојковић (за председника републичког парламента), што указује на то да је та већина могућа. Да ли ће се та већина преточити у владу или неће, то ми у овом тренутку не знамо“, рекао је Бајатовић, истакавши да се нада да ће Влада бити формирана у складу са потребом да се заштити српски национални интерес.

Извор: Спутњик