Вести

11. 03. 2015.

Интервју Милутина Мркоњића за „Политику“

post image

„Тужан сам што девет година нема Слободана Милошевића, који је оснивач и први председник СПС-а. Ту тугу појачава чињеница да је реч о председнику државе који је киднапован и предат Хашком трибуналу, где је и убијен“, каже у разговору за „Политику“ Милутин Мркоњић, који ће и данас обићи гроб бившег председника СПС-а у Пожаревцу. „Основ према успомени на њега сигурно је и политичко питање, али и дубоко морално питање за све у држави, а посебно у СПС-у. За мене можда и више од других јер смо били пријатељи. Зато овом приликом очекујем у Пожаревцу и неке људе из данашњег државног врха који су својевремено на сахрани Слободана Милошевића били у првим редовима, а после се нису појављивали“, додаје овај народни посланик.

Да ли данас очекујете и делегацију СПС-а у Пожаревцу?

Очекујем да ће и СПС званично обележити овај дан посетном своје делегације Милошевићевом дому у Пожаревцу. Мењајући Србију, СПС мења и себе, али увек при томе мора да поштује своју прошлост. Та златна нит политичког континуитета је велика снага СПС-а.

Како сада, девет година после смрти Милошевића, оцењујете његову владавину?

Слободан Милошевић је био највећи државник, можда највећи после Тита. Не тражим ја да све што је радио Милошевић априори од народа буде прихваћено. Он је мени често причао у Хагу: „Мрко, правио сам грешке у разним стварима“. Али, уверавао ме је да није хтео дати ни педаљ територије наше земље. И то је Слободан Милошевић кога поштујем и ценим. Па и данас када му се замера политика према Косову и Метохији, али се заборавља да се наша одбрана територијалног интегритета државе темељи на Резолуцији УН 1244, за шта је он заслужан.

Да ли се СПС рано одрекао политике коју је водио њен оснивач?

Не бих рекао да се СПС уопште одрекао политике коју је водио Слободан Милошевић. Ново време доноси нове односе – и ја то разумем. Оно шта садашња власт ради радио је и Милошевић. Он је био већи поклоних Запада, Америке и Европске уније него што су то били сви председници Србије после њега.

Чини се да грађани нису његову политику тако схватали и да се стекао утисак да се управо борио против тих вредности за које кажете да се залагао.

Грешите. Он је био прави социјалиста и левичар и био је позитивна историјска фигура. Милошевић је био против дивље приватизације, дивљег капитализма, није био за отпуштање радника и залагао се за инвестиције и обнову земље. Колико се он снашао у том времену, то је већ друго питање. Одговор на то питање треба да дају историчари у времену које је пред нама.

Како коментаришете иницијативу да једна улица у Ранилугу на Косову и Метохији буде названа по њему?

То је занимљива иницијатива. Можда је ово прилика да новом руководству града Београда упутим предлог да један од булевара наше престонице добије име Слободана Милошевића.

Да ли сте се скоро чули са Мирјаном Марковић?

Редовно се чујем са Миром.

Када сте последњи пут разговарали?

Пре неколико недеља.

О чему?

Ја са Миром не говорим о политици већ о конкретним животним и егзистенцијалним питањима. Када смо се сретали увек је наша централна тема био егзистенцијални проблем.

Да ли ће се породици Милошевић омогућити да се врати у Србију?

Годинама се за то залажем и очекујем да се то коначно догоди. Сваки пут када сам срео председника државе стављао сам до знања да би било добро да се Мира Марковић врати у земљу. Ако ова власт то не уради, не знам ко ће. Претходна власт била је близу одлуке да то омогући.

Таблоиди пишу да је албански бизнисмен Ћазим Османи заинтересован да купи Милошевићеву вилу на Дедињу, шта знате о томе?

Не знам ништа. Мирјана Марковић има своје адвокате који, између осталог, могу и тиме да се баве. У томе никада нисам учествовао.

Очекујете ли да вас председник СПС-а Ивица Дачић изабере за потпредседника странке?

Немам таквих амбиција. Ако Ивица Дачић каже да сам потребан партији, ту сам, и немам намеру било где да идем.

Извор: Политика